Yhä useampi lähikauppa luovuttaa tuotteita ruoka-apuun

Suomen Lähikauppa suhtautuu myönteisesti myynnistä poistettujen tuotteiden luovuttamiseen ruoka-apua antaville tahoille. Lähikaupan linjauksen mukaisesti Siwat ja Valintatalot voivat lahjoittaa myynnistä poistettuja tuotteita hyväntekeväisyysjärjestöille, seurakunnille tai muille ruoka-apua antaville rekisteröityneille yhdistyksille.

Luovuttamista varten tehdään aina kirjallinen sopimus, jossa sitoudutaan puolin ja toisin säännöllisiin noutoaikoihin. Luovuttamisessa noudatetaan Eviran antamia ohjeita, sillä kauppa on vastuussa tuotteiden turvallisuudesta luovutukseen saakka. Lahjoittaminen ruoka-apuun on osa kaupan vastuullista toimintaa, ja ruoka-apuyhteistyöstä on viime vuosina saatu rohkaisevia kokemuksia.

Kooltaan pienemmistä lähikaupoista syntyy luonnollisesti pieni määrä hävikkiä, mutta tällä hetkellä jo yli puolet Siwoista ja Valintataloista luovuttaa myynnistä poistettuja tuotteita ruoka-apuun. Tyypillisimmin luovutetaan päiväysherkimpiä tuotteita, kuten leipää.

Tavoitteena on kasvattaa määrää merkittävästi myös jatkossa ja löytää yhä useammalle kaupalle sopiva luovutuskohde pitkäaikaiseen yhteistyöhön.

Vinkkejä sopivista luovutuskohteista voi lähettää osoitteeseen ruoka-apu(at)lahikauppa.fi.

 

si_img_ruoka_apu_1

Espoossa Lansantien Siwassa:
"Tuotteiden luovuttaminen ruoka-apuun oli itsestään selvää"

Espoon Lansantielle viime maaliskuussa avatun Siwan myymäläpäällikkö Tom Wuorelle oli alusta saakka selvää, että uudessa kaupassa luovutettavaksi kelpaavat tuotteet annetaan ruoka-apuun. Naapurikaupan vinkin avulla sopiva luovutuskohde löytyi, sopimus syntyi ja nyt Hyvä arki ry:n työntekijät ja vapaaehtoiset käyvät kolme kertaa viikossa kaupassa noutamassa myynnistä poistettuja tuotteita, jotka on lajiteltu valmiiksi takahuoneeseen.

– Itsellekin tulee hyvä mieli, kun vielä käyttökelpoista ruokaa ei mene hukkaan. Samalla jätteen määrä kaupassa pienenee, Tom Wuori sanoo. Kokenut myymäläpäällikkö on tehnyt ruoka-apuyhteistyötä myös aiemmin kipparoimissaan kaupoissa.

Ruoka-avun antaminen on osa kaupan vastuullista toimintaa. Espoolaisen Hyvä Arki ry:n toiminnanjohtaja Hannu Hätönen kiittelee, että kauppojen suhtautuminen luovuttamiseen on muuttunut viimeisten vuosien aikana ratkaisevasti hyvään suuntaan.

– On ymmärretty, ettei ruoka-avun antaminen ole kaupalta pois. Otamme vastaan kaiken minkä saamme ja jaamme apua tarvitseville, ainoastaan kalatuotteet päätyvät listeriariskin takia roskiin. Luovutettavan ruoan määrä on kasvanut, mutta toisaalta kysyntää sille on valitettavan paljon, hän toteaa.

Porissa Väinölän Siwassa:
"Kaikki alueen kaupat samassa noutoringissä"

Siwa Väinölässä tuotteiden luovuttaminen ruoka-apuun on tuttu juttu jo monen vuoden ajalta.

Myymäläpäällikkö Päivi Väistö kertoo, että sopimus ruoka-apua antavan Elämän eliksiiri -yhdistyksen kanssa syntyi jo vuonna 2009. Sopimus ei koske vain yhtä kauppaa, vaan kaikkia Porin alueen Siwoja ja Valintataloja.

Ruokalaatikko noudetaan joka arkipäivä, ja yhdistys antaa Väinölästä ja muista alueen kaupoista kertynyttä ruokaa asiakkaille vuodenajasta riippuen 1-2 kertaa viikossa.

Kaupan kannalta ruoka-apuun menevien tuotteiden lajittelu kylmäkaappiin sujuu rutiinilla ja tuotteet jätetään kylmään odottamaan noutoa.

– Yhteistyö on aina toiminut hyvin. Toiminnassa mukana on oikeita ihmisiä oikeassa paikassa, kiitos siitä heille.
Väinölän Siwa sijaitsee Porissa kaupunginosassa, jossa se on tärkeä osa yhteisöä. Asiakkaatkin tietävät, minne kaupasta myymättä jäänyt ruoka päätyy.

– Moni on tyytyväinen siitä, etteivät myymättä jääneet tuotteet mene roskiin, vaan hyvään tarkoitukseen. Se on itsellekin tärkeää, Päivi kertoo.